03. september 2015 (endret 21. september 2015)
Alf van der Hagen og Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Akademikerne
Torbjørn Røe Isaksen tar gjerne et møte om hvordan psykologi kan integreres bedre i skolen.
Foran en stappfull møtesal under Arendalsuka inviterte ministeren de seks organisasjonene bak oppropet ”Boka som mangler” til møte om hvordan psykisk helse kan gis større rom i skolens læreplan.
Bak oppropet står Rådet for psykisk helse, Mental Helse Ungdom, Elevorganisasjonen, Norsk lektorlag, Norsk psykiatrisk forening og Norsk psykologforening.
Les også: Krever psykologi i skolen
Les kronikken: Psykologi må bli pensum
Røe Isaksen mener debatten om hva skolen skal undervise i først og fremst må ta utgangspunkt i lærernes kompetanse og mener det er lite plass på en allerede trang timeplan.
– Før man snakker om å innføre nye fag, må kompetansen være på plass. Det er den ikke i dag, sa han.
Han åpnet likevel for at psykisk helse i fremtiden kan få en større rolle i fag som eksempelvis ”mat og helse”.
Nå fortsetter i første omgang debatten i regjeringskvartalet der de seks organisasjonene bak oppropet ble invitert til å møte statsråden på hans eget kontor.
Adrian Lorentsson
Leder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson var tydelig i sitt budskap om betydningen av at norsk skole må bli en pådriver for at elever lærer å bli bedre kjent med sin egne tanker og følelser og hvorfor man oppfører seg som man gjør.
– Hvis vi lærer hva som er normalt, unngår vi sykeliggjøring. Alle unge jeg møter med psykiske plager ønsker de visste mer om psykisk helse, sa han.
Lorentsson mener det vil være lite plass for mobbing i en skole som setter psykisk helse på dagsordenen og at det forebyggende potensialet dermed ville være betydelig.
Flere av innlederne uttrykte liten forståelse for argumentet om at man må ta noe ut før noen nytt skal inn og var inne på at alle bidrag til god psykisk helse i skolen kan bidra til å effektivisere den øvrige undervisningen.
Leder i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, sa det slik:
– Skal barna lære godt, må de ha det bra.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
– Arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.
De kom seg ikke på skolen, de satt hjemme og gamet. Det hjalp lite at foreldre og lærere maste. Mye endret seg da «problemungdommen» ble anerkjent for sin unike kompetanse.
Emneord: forebygging
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.