Eksempler 2009-2014

Benedikte Emilie Nygård, Sigrid Ystaas, Gro Berge, Kenneth Hansen, Anja Rogde, Jannicke Midtbø, Tone Sedberg, Marit Bjørkhaug, Gjertrud Ekerhovd, Niels Rasmussen.

4. november 2015 fikk Fjell kommune Schizofrenidagenes ærespris for sitt målrettede arbeid for å fremme god psykisk helse blant innbyggerne. Les reportasjen vi skrev i 2014.

Uten å anerkjenne kulturell bakgrunn i møte med samiske pasienter risikerer psykologen en pasientrelasjon full av blindflekker.

Kvinne tegner hjerne på tavla.

− Mange stresser for mye. Jakter på noe perfekt som ikke fins. For noen blir det i overkant, og de dropper ut. Vi må hjelpe hverandre med å senke skuldrene, sier elevene ved Nøtterøy videregående skole.

Tau som er i ferd med å ryke.

Hvordan fange opp barn som står i fare for å utvikle psykiske helseproblemer? I samarbeid med Psykiske helsevern for barn og unge (BUP) samlet Harstad kommune i slutten av februar 200 barnehageansatte til seminar om temaet.

Vi blir dobbelt så mange mennesker med demens frem mot 2040, varsler Helsedirektoratet. Psykologspesialist Clas Hirsch ved Utredningsenhet for hukommelsessvikt og alderspsykiatri ved sykehuset i Vestfold, mener utviklingen forutsetter et større innslag av psykologkompetanse i førstelinjen.

Silke Gjetrang

Silke Gjetrang

Når er det greit å sladre, spør kommune-
psykolog Silke Gjetrang i Larvik kommune. Hun vil tidlig på banen for å forebygge familievold og lærer barn at det noen ganger er dumt å holde på en hemmelighet.

Gutt legger puslespill

Budskapet er ikke til å misforstå når tre samfunnspsykologer er premiereklare med bok om mulighetene for kommuner som tar psykisk helsearbeid på alvor: Vi bruker for mange ressurser på å behandle fremfor å forebygge psykiske lidelser.

Klar anbefaling til kommunepsykologer som vil gi effektiv hjelp til unge voksne som står i fare for å droppe ut av arbeidslivet på grunn av psykiske helseproblemer: Kombinér behandling med tiltak på arbeidsplassen.

”Hver dag som går uten at vi gjør noe for et barn vi er bekymret for, kan være en dag for mye”, heter det i en ny handlingsveileder for fagpersoner som vil kutte avstanden fra tanke til handling når de mistenker at barn har problemer.

Hvordan fremme god psykisk helse hos de minste barna? På årets første arbeidsdag valgte bortimot 400 barnehageansatte i Lørenskog å låne øret til kommunepsykologene Brita Strømme og Kjersti Hildonen.

Helsedirektoratet setter opp sju kriterier for en psykisk helsetjeneste med lav terskel i førstelinjen. Psykolog Håvard Hådem i Psykisk helseteam i Skedsmo har sett nærmere på i hvor stor grad kommunens tjenestetilbud tilfredsstiller kriteriene. ”Prioritering av hvem vi skal ta inn og bedre samarbeid med fastlegene og spesialisthelsetjenesten, må til”, er blant konklusjonene han trekker i denne fagartikkelen.

Barn som er utsatt for overgrep blir oversett, til tross for at samfunnet har høy kunnskap om problematikken. Rutiner skal hjelpe oss å handle. Det skriver kommunepsykolog i Tysvær, Marit Helene Selvig Johnsen, i denne artikkelen som er utviklet i samarbeid med  Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA)

På tide å nyansere den mentale forestillingen om psykologen som terapeut alene med pasienten bak en lukket dør? Psykolog Heidi Tessand er ofte på farten, og aller helst i nærmiljøet til barn og unge som trenger en håndsrekning i regi av Hjelper´n i Ski kommune.

Nasjonalt kompetansesenter om utviklingshemning (NAKU) er på banen med tre filmer om sammenhengen mellom utviklingshemninger og psykiske lidelser. En av filmene tar for seg det psykiske helsetilbudet til utviklingshemmede i kommunene.

Folkehelseinstituttets rapport Bedre føre var... Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger gir en rekke forskningsbaserte og praktisk råd for å fremme psykisk helse. På Instituttets nettside kan du nå lese om antimobbingsprogrammer, hjemmebesøk for å forebygge seksuelt misbruk av barn, gode barnehager og tiltak mot søvnvansker.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.