Kommentar

Nødvendig hjelp til den som må «leve med»

To mennesker hvorav den ene gir den andre drahjelp.

Stadig flere får øynene opp for hvor viktig det er med psykologisk kompetanse i somatikken.

Heidi Svendsen Tessand

Heidi Svendsen Tessand

Arendalsuka er en myldreplass for politikere og intresseorganisasjoner, og det er lett å gå seg bort i meningsmangfoldet.  For Psykologforeningen var det særlig ett av årets arrangementer det var knyttet spenning til. Det hadde den talende tittelen Leve med. Arrangør var 15 organisasjoner for pasienter og helsepersonell. Til sammen utgjør de Nasjonal allianse for helsepsykologi i somatikken . Og jeg er stolt over å kunne si at Psykologforeningen har en aktiv rolle i samarbeidet.

Leve med fylte møtelokalet fra kjeller til loft. Vi fikk blant andre møte Thomas Stavø Johnstone og Bella Hope. Thomas lever med en alvorlig medfødt hjertefeil, Bella med savnet etter en søster som døde for tidlig. Budskapet var entydig: Hvor var de, dem Bella og Thomas trengte å snakke med om frykten for døden, sorgen og savnet etter den som hadde gått bort?

Som fagfolk vet vi at fysisk sykdom påvirker oss, også mentalt. Svikter fysikken, gjør det noe med identitet og selvbilde, autonomi og angstnivå. Vår evne til å delta aktivt i behandlingen vil ofte bli redusert. Helsekonsekvensene kan bli store for den som må leve med.

Les også

Derfor har Nasjonal allianse for helsepsykologi i somatikken tatt til orde for varige systemendringer i helsevesenet med basis i følgende tre krav:

  • Behandling av somatiske helseplager må inkludere tiltak for psykisk helse, uansett pasientens alder, stadium i pasientforløpet (fra akutt til palliativ behandling) og sykdommens varighet.
  • Somatiske avdelinger bør ha knyttet til seg tverrfaglig kompetanse som er nødvendig for at de skal kunne følge opp den psykiske tilstanden til somatiske pasienter i spesialisthelsetjenesten.
  • Helsetjenestene må sørge for at også den pårørende blir ivaretatt: Både av hensyn til den pårørende selv – og for å kunne mobilisere den viktige ressursen pårørende kan være for pasienten.

Når Nasjonal helse- og sykehusplan nå skal oppdateres, er det naturlig å heve fanen for klinisk helsepsykologi i somatikken. At stadig flere stiller seg bak alliansen, gir oss tro på at vi vil få gjennomslag.

Hilsen Heidi

Emneord: helsepsykologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.