Reduksjon og kvalitetssikring av tvangsbruk

01.11.2022
Anders Jacob
27.09.2022

Bruken av tvang i psykisk helsevern har vært i fokus og under kritikk de siste årene. Helsetjenesten og Loven for psykisk helsevern har gjennomgått omfattende endringer og stiller nye krav til behandlingsapparatet

Psykologer, psykologspesialister, leger i spesialiseringsforløp og psykiatere som arbeider med, eller interesserer seg for, riktig- og redusert bruk av tvang.

Kursinnhold

Kurset vil presentere hovedlinjene innen tvangsfeltet og vise til dagsaktuelle utfordringer som psykisk helsevern står overfor. Det vil bli presentert ulike perspektiver på tvangsbruk med forankring i klinikken. Kurset vil søke å bygge bro mellom lovverk og praksis, legge opp til refleksjon rundt kompleksiteten i feltet, og gjøre deltakerne bedre rustet til å implementere konkrete tiltak på egen arbeidsplass som kan kvalitetssikre og redusere bruken av tvang. Det vil også bli gitt en nyansert gjennomgang av tiltak som har vært gjennomført i spesialisthelsetjenesten som har redusert tvangsbruk. Det legges opp til et deltakende kurs.

Om kursleder

Anders Jacob er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo, og har vært engasjert i tvangsfeltet over flere år på ulike nivå. Han arbeider til vanlig som psykologspesialist på mottakseksjonen på Akuttpsykiatrisk avdeling i Vestre Viken/Blakstad Sykehus, psykologfaglig rådgiver for Blakstad Sykehus, psykologspesialist på Psykiatrisk legevakt i Oslo, og tar mastergrad i helseadministrasjon på medisinsk fakultet, UiO

Tid: kl 0900-1700
Deltakeravgiften for kurset er kr 3700,-