LM16

Eldrepsykologi tilbake som spesialitet

– Ønsker psykologer å yte tjenester som samfunnet etterspør, er høy kompetanse på eldre og psykisk helse noe av det viktigste vi kan tilby. 

Bente Brekne Karlsøen og Jørgen Wagle i Norsk eldrepsykologisk forening var kanskje de blideste utenfor landsmøtesalen etter at landsmøtedelegatene med solid majoritet valgte å integrere eldrepsykologi som spesialitet i Psykologforeningens spesialistutdanning.

Karlsøen og Wagle mener vedtaket er et fornuftig svar på en av de aller største helse- og velferdspolitiske utfordringene samfunnet står overfor

– Ønsker psykologene å yte tjenester som samfunnet etterspør, er høy kompetanse på eldre og psykisk helse antageligvis noe av det viktigste vi kan tilby, sier de.

 

"

Ønsker psykologene å yte tjenester som samfunnet etterspør, er antageligvis høy kompetanse på eldre og psykisk helse noe av det viktigste vi kan tilby

"

Bakteppet er godt kjent: Demografiske endringer gjør at langt flere eldre lever lenger med sykdom og funksjonstap. Denne utviklingen stiller helsevesenet overfor spesielle utfordringer. Ett stikkord er samsykelighet:

– Godt voksne mennesker kan ha helseutfordringer der både fysiske og psykiske tilstander griper i hverandre og i noen tilfeller er vanskelig å skille fra hverandre. Psykiske symptomer kan fremstå som fysiske og vice versa, og legemidler kan virke annerledes. I tillegg kan psykiske lidelser komme til uttrykk på andre måter enn i den øvrige befolkningen. For eksempel kan depresjon fremstå helt annerledes hos eldre enn hos yngre.

– Alt dette gjør eldrefeltet såpass komplekst, at risikoen er tilstede for at psykiske lidelser hos eldre ikke blir tatt alvorlig nok.

– Nå viser Psykologforeningens øverste organ at det tar disse problemstillingene på alvor, og det er selvsagt vi som jobber i feltet, svært glade for, sier Karlsøen og Wagle

Emneord: eldre

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.