Arendalsuka

Vil knytte sammen folk med «varm teknologi»

Heidi Tessand, visepresident i Psykologforeningen

Heidi Tessand, visepresident i Psykologforeningen

– Teknologien kan hjelpe oss med å nå pasienter vi ellers aldri ville ha nådd med et hjelpetilbud.

Det sa visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand, da Direktoratet for e-helse inviterte til debatt om framtidens pasient under Arendalsuka. Tessand tok til orde for det psykologspesialist  Svein Øverland  har karakterisert som «varm teknologi».

– «Varm teknologi» innebærer å bruke teknologien til å knytte folk sammen. Det er relasjonen mellom oss som er helende, ikke en teknisk duppeditt. Men duppeditten kan være et hjelpemiddel for å styrke relasjonen, sa Tessand.

"

Varm teknologi betyr å bruke teknologien til å knytte folk sammen.

"

 

Hun la vekt på potensialet teknologien har for at flere som i dag glipper unna helsevesenet, kan få hjelp. 

Fremdeles brevpost

– Jeg har en pasient som er så full av angst at han ikke kommer seg ut av senga engang. Da jeg leste journalen hans står det at han «ikke er motivert» og «behandligsresistent». Sannheten er at det ordinære helsetilbudet ikke er rigget på en måte som gjør at han kan nyttiggjøre seg av hjelpen som fins.

Han kan ikke engang sende melding og si hvordan han har det, for behandlerne på BUP har ikke jobbmobiler og det er ikke lov å sende mail. I 2018 er det fortsatt slik at det meste av kommunikasjonen i psykisk helsevern foregår per post, fortalte Tessand.

"

Ved å utvikle elektroniske helsetjenester innenfor psykisk helse, kan vi nå mange flere enn vi gjør i dag

"

 

– Ved å utvikle elektroniske helsetjenester også innenfor det psykiske helsefeltet, kan vi nå mange flere enn vi gjør nå, og terskelen for å oppsøke hjelp blir lavere, sa hun. 

Felles plattform

Både Psykologforeningen og Legeforeningens representant Christer Mjåset la vekt på at det er myndighetenes oppgave å lage en nasjonal standard for sikre digitale løsninger som er tilgjengelig for alle. Deretter kan private aktører konkurrere om å lage de beste produktene som kan brukes på plattformen. 

– Slik det er nå ligger de private aktørene et hestehode foran i utvikling av produkter, men uten et sikkert rammeverk å forholde seg til, påpekte Tessand. 

Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Wenche Dehli, la vekt på teknologiens mulighet for å bistå befolkningen i å foreta gode livsstilsvalg.

– Kan vi bruke digitale verktøy til å unngå å bli syke, har vi oppnådd mye. Det kan gi helsegevinst både for den enkelte og for samfunnet fordi helsekøene da kan blir mindre.

Spleiselag med kommunen

– Det er i kommunene det må rustes opp, sa hun. 

Men da trengs det penger og en plan. 

– Vi er i gang. Norge er langt fremme, og vi vil gjerne ha kommunene med på spleiselaget, sa statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Bjerke (H).

Emneord: teknologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.