Siv Tove Engebråten
13. august 2018 (endret 25. mars 2019)
Psykologforeningen går imot Nordahl-utvalgets forslag om å fjerne den individuelle rettigheten etter opplæringsloven.
I sin høringsuttalelse til utvalgets rapport Inkluderende felleskap for barn og unge , argumenterer Psykologforeningen for å beholde rettighetene etter opplæringslovens § 5 -1. I foreningens høringsuttalelse som ble oversendt Utdanningsdirektoratet 10. august, heter det blant annet
"Uten juridisk forankring er det lett å tenke seg at hensynet til barn og unge med særskilte behov kan tape når knappe skoleressurser skal fordeles
"
Det var 4. mars i år daværende kunnskaps- og integreringsminister Torbjørn Røe Isaksen ble overlevert rapporten fra ekspertgruppen ledet av professor Thomas Nordahl, Høgskolen Innlandet.
Det overordnede målet med ekspertgruppens arbeid var å bidra til at barn og unge som har behov for spesialundervisning og andre tilrettelagte tiltak, får et pedagogisk og spesialpedagogisk tilbud av høy kvalitet og opplever økt inkludering i barnehage og skole. Et av forslagene i rapporten er altså å fjerne den individuelle rettigheten etter opplæringsloven.
Norsk psykologforening er enig i flere av intensjonene i rapporten, men påpeker at virkelighetsbeskrivelsen og kunnskapsgrunnlaget er mangelfullt og unyansert.
Norske skoler rapporterer om store utfordringer, og ønsker hjelp til å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge, ifølge en ny undersøkelse fra Psykologforeningen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
President Håkon Kongsrud Skard forteller om Psykologforeningens hovedsatsingsområde 2019-2022.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.