Psykologikongressen

– Språket binder oss sammen

Vigdis Hjorth

– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.

Det sa forfatter Vigdis Hjorth da hun holdet åpningsforedraget under Psykologikongressen 6. september, der hun formidlet språkets enestående evne til å hjelpe mennesker til å finne seg selv og andre.

– Det er språket som gjør at vi kan kanalisere våre erfaringer, våre innsikter. I denne formidlingen, ligger potensialet for forandring, sa hun.

 

"

Språket har en enestående evne til å hjelpe mennesker til å finne seg selv og andre

"

Forfatteren er aktuell med boka «Lærerinnens sang», om læreren Lotte Bøk som mister språket sitt etter en skakende livshendelse og reiser til en gresk øy for å konsentrere seg om den ordløse aktiviteten det er å sortere klær og sko etter flyktninger.

Dele kunnskap

Heidi Svendsen Tessand

Heidi Svendsen Tessand

Også Psykologforeningens visepresident, Heidi Svendsen Tessand, stod på barrikadene for språk og kunnskapsformidling i sin velkomsttale.

– Vi bør aktivt forholde oss til hvordan flest mulig kan dra nytte av kunnskapen vi forvalter. Derfor håper jeg at vi tar med oss ny psykologisk kunnskap fra denne kongressen, og at vi etterstreber å dele psykologien med andre til beste for fellesskapet, påpekte hun.

Hun understreket psykologers ansvar for å formidle faget på en forståelig måte, både til samarbeidspartnere og folk flest.

Å gå seg vill i faguttrykk

– Ofte går vi oss vill i faguttrykk. Særlig hvis vi er mest vant til å snakke med andre psykologer.

En gang overhørte hun en psykolog i samtale med saksbehandlere i barneverntjenesten: «Affektiv inntoning er et sentralt element i det intersubjektive møtet mellom barnet og en betydningsfull annen», lød budskapet. Etterpå spurte saksbehandlerne Tessand hva psykologen hadde ment, og hva de skulle bruke det til når det skulle veilede fosterforeldre.

 

"

Ofte går vi oss vill i faguttrykk. Særlig hvis vi er mest vant til å snakke med andre psykologer

"

– En del av mine ukentlige oppgaver er derfor å «oversette» rapporter, epikriser, anamneser og testprotokoller til «vanlig» norsk så de som skal lese det skjønner det og kan bruke det, forklarte Tessand.

Årets psykologikongress er den 15. i sitt slag og samlet nærmere 300 psykologer og representanter fra andre faggrupper fra hele landet.

Tematisk rammes kongressen inn av overskriften Vår indre verden: Hva bestemmer hvordan vi oppfatter det vi ser - det andre også ser - men sannsynligvis gjennom helt andre brilleglass enn oss? Kongressen befinner seg altså i kjerneområdet for det som er hovedtema for psykologien som vitenskap – den subjektive virkeligheten.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.