Slår et slag for kjønnsmangfoldet

Kjønnsmangfold

Psykologforeningen er i ferd med å etablere et fagnettverk for å øke kunnskapen om LHBT og fremme en normkritisk holdning til psykologifaget.

– Vi ønsker å dele kunnskap om kjønnsmangfold  og behovene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT). Vi håper nettverket kan bli et kunnskapssentrum som kan bidra til mer likeverdige helsetjenester.

Det sier en av initiativtagerne, Anbjørg Ohnstad, til psykologforeningen.no.

Hennes holdning er entydig: Psykologer trenger særskilt kompetanse om LHBT-personer for å kunne dekke klienters individuelle behov. Forpliktelsen til å tilegne seg slik kunnskap mener hun følger av profesjonens etiske prinsipper og er en forutsetning for å kunne tilby tilpassete helsetjenester.

– Psykologutdannelsen har vært mangelfull på dette området. Vi trenger påfyll av nye kunnskap, sier Ohnstad som er 1. amanuensis i psykologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har en PhD med en avhandling om skeive bevegelser.

"

 Psykologer trenger særskilt kompetanse om LHBT-personer for å kunne dekke klienters individuelle behov.

"

Ekskluderende

Ohnstad mener psykologer er preget av de samme normene, blant annet om kjønnsidentitet, som resten av storsamfunnet. Disse normene kan virke ekskluderende, og vi risikerer å ta dem med inn i terapirommet, mener hun.

 

Anbjørg Ohnstad. Foto: Eskil Wie, Khrono

Anbjørg Ohnstad. Foto: Eskil Wie, Khrono

«Normkritikk» er et nøkkelbegrep for fagnettverket som nå er i støpeskjeen. Normkritikk innebærer å utfordre sosiale og språklige normer som bidrar til å kategorisere mennesker som normale eller avvikende, blant annet når det gjelder kjønnsidentitet og seksuell legning.

Les også:  Rosa kompetent

Normkritikk

Normkritikk har vært sentralt også for det det svenske HBTQ -nettverket (homosexuella, bisexuella, trans- og queerpersoner). I Sverige har Psykologforbundet hatt sitt nettverk i arbeid i et drøyt år. 

Gå til Psykologforbundets nettsider om HBTQ

Derfor var den svenske psykologen, og stipendiaten ved Psykologisk institutt i Oslo, Tove Lundberg, hentet inn som inspirator og innleder til det første møtet i det norske nettverket.

Lundberg fortalte at HBTQ-nettverket har gjort spørsmål om kjønn og kjønnsidentitet både til et politisk og psykologfaglig spørsmål. Nettverket bidrar med innspill både til høringer og i det generelle offentlige ordskiftet, blant annet om den kjønnsnøytrale betegnelsen «hen».

På begynnelsen av 2000-tallet bidro LHBT-miljøet i Sverige til å endre Psykologforbundets negative holdning til at samkjønnede ektepar kan adoptere.

Emneord: kultur

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.