Psykolog i alle kommuner

Bernt Høie. Foto: Regjeringen.no

Bernt Høie. Foto: Regjeringen.no

Regjeringen vil lovfeste at psykologkompetanse skal finnes i alle norske kommuner. Det er klart etter at helseminister Bent Høie torsdag 7. mai presenterte Primærhelsemeldingen ”Nærhet og helhet” på den årlige Helsekonferansen i Oslo. 

Høie varslet at forslaget om lovendringen vil komme i 2016, med  krav til kommunene om å ha psykologene på plass i 2020.

Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard sier reformen er et gjennombrudd og viktig for alle som bor i en norsk kommuner.

− Med denne reformen opphever regjeringen dagens uheldige skjevhet i kommunale helsetjenestetilbud mellom fysisk og psykisk helse, sier Hofgaard.

Gå til Bent Høies tale En helhetlig helsetjeneste for hele mennesker.

Gå til Stortingsmelding nr. 26 Fremtidens primærhelsetjeneste - nærhet og helhet.

Hele mennesket

Høie understreker at vi må behandle hele mennesker, ikke være så opptatt av enkeltdiagnoser. Det er en holdning vi støtter, sier Hofgaard.      

Han er ubetinget glad, men ikke overrasket, over at Primærhelsemeldingen legger så stor vekt på psykisk helse og rus.

− Helseministeren varslet allerede før Stortingsvalget i 2013 at han vil satse på psykologer i kommunene, og det er dette han nå leverer, sier Hofgaard.

Gå til Tor Levin Hofgaards kommentar i Dagens Medisin.

Tverrpolitisk støtte

Psykolgpresidenten er ikke i tvil om at de andre politiske partiene på Stortinget vil gi sin støtte til dette lovforslaget.

− Det er tverrpolitiske enighet i dag om at tilbudet til dem som sliter psykisk er for dårlig. For dårlig kompetanse, kapasitet og svikt i oppfølgingen er kjennetegn, selv om mange kommuner har gjort en sterk innsats. Nettopp derfor er signalene i denne Stortingsmeldingen en gladmelding til hele det norske folk, sier han.

Regjeringen vil altså endre Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester, og dens profesjonsnøytrale innretning. Høie  understreket at det finnes viktig kjernekompetanse, som i dag er mangelvare på kommunalt nivå, men som kommunene ikke lenger skal kunne velge vekk. Han understrekte også at de helhetlige tjenestene i fremtiden må tilpasses den enkelte bruker, ikke den enkelte diagnose.

Kloke hoder

− Det er mye snakk om behovet for varmet hender – men nå må vi begynne å snakke om behovet for de kloke hodene også, sa Høie til varm applaus fra helsekonferansen.

Helseministeren varsler i denne meldingen ved siden av kompetanseløftet også et behov for et lederløft.

Tor Levin Hofgaard mener det er historisk sus over primærhelsemeldingens innretning mot å se den tette sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.