Opptrappingsplanen må sikre økt kapasitet, kvalitet og tilgjengelighet

Befolkningens tilgang til psykiske helsetjenester av forsvarlig kvalitet er svært variabel i dag. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

– Vi mener det krever endringer i lovreguleringer, styringsverktøy, samarbeid mellom flere departementer og betydelige ressurser over år, sier Psykologforeningens president Håkon Skard om en ny opptrappingsplan for psykisk helse.

Psykologforeningen har levert et omfattende skriftlig innspill til regjeringens forslag om en ny opptrappingsplan for psykisk helse.

Opptrappingsplanen må ha et overordnet mål om å sikre bedre samsvar mellom befolkningens behov for nødvendig psykisk helsehjelp og de offentlige tjenestene som tilbys.

Psykologforeningen mener den må sikre økt kapasitet, kvalitet og tilgjengelighet i hele behandlingskjeden, fra forebyggende og lavterskel tjenester i kommunen til ambulante, polikliniske og høyspesialiserte døgntilbud i helseforetakene.

– Befolkningens tilgang til psykiske helsetjenester av forsvarlig kvalitet er i dag svært variabel, sa Psykologforeningens president Håkon Skard til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da hun inviterte flere organisasjoner til å gi muntlige innspill til opptrappingsplanen 13. mai.

Det holder ikke med gode enkelttiltak for å endre på dette.

– Vi mener det krever endringer i lovreguleringer, styringsverktøy, samarbeid mellom flere departementer og betydelige ressurser over år, sa Skard.

Eksempler på strukturelle tiltak som er nødvendige for å lykkes med en varig styring av tjenesten:

  • Statlig medfinansiering av nødvendig utredning og behandling av psykiske lidelser i kommunen.
  • Virkemidler som sikrer rammebetingelser for å gi faglig god og intensiv behandling i spesialisthelsetjenesten.
  • Sikre implementering av veldokumenterte behandlingsmodeller basert på samhandling, fleksibilitet og helhet.

Les hele innspillet

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.