Milepæl for barn og unge i sykehus

Plante gjennom asfalten

"Ved barne- og ungdomsmedisinske avdelinger skal barn og unge med kroniske tilstander sikres tilgang på nødvendig psykologkompetanse."

Denne setningen, som inngår i den endelige avtalen i Stortinget om sykehusplanen, innebærer et gjennombrudd for bedre hjelp til barn- og unge med alvorlige fysiske sykdommer og deres pårørende.

– Avtalen om sykehusplanen bryter igjennom veggene på sykehusene og sikrer dem med fysiske sykdommer god psykologisk hjelp. Det er et viktig skritt i retning et helhetlig helsetilbud der medisinsk og psykologfaglig kompetanse spiller på lag.

Pasientens utfordringer

Det sier Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard, etter at regjeringspartiene og Venstre torsdag 3. mars inngikk en avtale som sikrer flertall for historiens første nasjonale sykehusplan i Norge.

Venstre sørget for at medisinske avdelinger for barn og unge heretter skal ha tilgjengelig psykologisk kompetanse.

"

Avtalen om sykehusplanen bryter igjennom veggene på sykehusene og sikrer de med fysiske sykdommer god psykologisk hjelp.

"

 

Hofgaard legger vekt på utfordringene pasienter står overfor når de eksempelvis får kreftdiagnose, opplever smerter som følge av revmatisme eller må gjennom livsstilsendringer som følge av diabetes.

Riktig kompetanse

– Til nå har helsevesenet unnlatt å ta disse utfordringene alvorlig nok. Gjennom sykehusavtalen sikrer vi at pasientene får den hjelpen de trenger og tilgang til riktig kompetanse,  sier Hofgaard.

Det er ett år siden Norsk psykologforening, sammen med Norsk Revmatikerforbund og Ja til lindrende enhet og omsorg for barn, lanserte en nasjonal allianse for klinisk helsepsykologi i somatikken.

Støy i sjelslivet

Målet er å få på plass helhetlige helsetilbud med flerfaglige somatiske avdelinger som er bemannet både med medisinsk og psykologfaglig kompetanse.

Hofgaard minner om hvordan fysisk sykdom skaper støy i sjelslivet. At det kan gå utover søvn, mestringsevne, sosial funksjon – alle sentrale faktor for å kunne leve et godt liv.

– Hvordan vi takler denne støyen, vil kunne avgjøre hvordan sykdommen utvikler seg; hvor fort, og om vi i det hele tatt blir friske, sier han.

Gå til våre sider om klinisk helsepsykologi

Emneord: helsepsykologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.