Med mennesker som råstoff

Tommy Sotkajærvi

Han er en formidlingskåt fyr som lett lar seg begeistre og engasjere av psykologers aller viktigste faglige næringskilde: Mennesker i alle deres avskygninger.

Tommy Sotkajærvi er splitter ny i bloggerstallen til psykologforeningen.no. Han kommer fra gruvebyen Kirkenes, ble ikke født med en sølvskje i ræva, og etter eget utsagn omgikk han «alle slags folk» i oppveksten. Dette, samt Nikel og russere i ytterste nød og fattigdom som nærmeste nabo, har gitt erfaringer som formet både menneskesyn, rettferdighetssans og samfunnsengasjement.

 

"

Angst og engasjement møtes i herlig symbiose

"

Kirkenes ligger noen veldig drøye mil fra nærmeste universitetsby og alt som smaker av akademia. Vår nye blogger var lite opptatt av skoleprestasjoner i barne- og ungdomsårene, men våknet til liv da han tok årsenheten i Tromsø og senere profesjonsstudiet i Bergen, der han ble uteksaminert i 2013.

Han elsker å formidle. Han er ikke usynlig i Facebook-gruppa «Psykologer», og han begått flere enn én ytring på NRK-plattformen med samme navn .

Viral hit

Rett før jul ble han en viral hit med videokronikken Du er ikke ødelagt . Der tok han utgangspunkt i den japanske kunstformen Kintsukuroi. Kintsukuroi går ut på å reparere ødelagt keramikk med gull, slik at gjenstanden blir sterkere og vakrere nettopp fordi den har blitt knust. Tommy hevder i kronikken at det samme kan gjelde for oss mennesker. Videoen er sett flere hundretusen ganger.

Men han medgir at formidlingen er en kjærlighet med bittersøt bismak. Angsten for å feile er til stede hele tiden, slik han skriver i sitt første blogginnlegg: Verdien av å ta feil . Frykten for å få pepper fra kolleger eller andre.

– Det er litt som å hoppe i fallskjerm, sier han. En skrekkblandet fryd. Der angst og engasjement møtes i herlig symbiose.

Han er bare noen måneder gammel i jobben som kommunepsykolog i Lørenskog, i forebyggende psykisk helsetjeneste, team for barn og unge. Der jobber han både klinisk, system og med å holde foredrag/kurs for foreldre og andre faggrupper i kommunen. Fra før av var han ansatt i 1,5 år ved Modum bad. Han har også erfaring fra PP-tjenesten og fra BUP, der han var foretakstillitsvalgt i Finnmarkssykehuset. Han sitter i dag som styremedlem i Psykologforeningens lokalavdeling i Akershus.

Individet i kontekst

Urie Bronfenbrenners økologiske modell er en stor inspirasjonskilde. Modellen ble i sin tid introdusert som en kritikk av psykologiens ensidige fokus på individet løsrevet fra kontekst. Dermed er det ikke ulogisk at han har valgt samfunn- og allmennspsykologi som spesialitet, et løp han håper å avslutte i løpet av 2018.

– Jeg liker å jobbe på alle nivåer, dele faget bredt, sier han.

– Det hender det blir ubehagelig å stikke hodet fram, men det er vanskelig å la være når du først brenner for noe.

Emneord: forebygging

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.