03. mars 2022
En kreftdiagnose kan også påvirke den psykiske helsa vår. Flere opplever utmattelse, angst og depresjon. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Psykologforeningen er veldig fornøyd med at psykisk helse har blitt en tydelig del av Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.
Nå bør alle med kreft få tilbud om å snakke med helsepersonell om hva de trenger av oppfølging fysisk, psykisk og sosialt. Det er anbefalt i Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft .
– Vi er veldig fornøyde med at psykisk helse har blitt en tydelig del av pakkeforløpet, sier Siv Tove Engebråten, spesialrådgiver i Psykologforeningen.
– En kreftdiagnose kan også påvirke den psykiske helsa vår. Flere opplever utmattelse, angst og depresjon, sier Engebråten og viser til en rapport fra Helsedirektoratet om seneffekter etter kreftbehandling .
Hun sitter i implementeringsgruppa for pakkeforløp hjem etablert av Helsedirektoratet som skal sørge for at helsevesenet tar i bruk pakkeforløpet på en god måte.
Samtalene skal være en systematisk kartlegging av behovene kreftpasientene har.
– Dette betyr at helsevesenet ser hele mennesket, med psykisk helse, familiesituasjon, jobb, utdanning og økonomi i tillegg til den fysiske helsa, sier Engebråten.
– Samtalene legger grunnlaget for å gi et ekstra tilbud til de som trenger det.
Det er opp til kommunene hvilke tilbud kreftpasientene får etter at behovene er kartlagt.
Engebråten mener at særlig spesialister i klinisk helsepsykologi kan hjelpe pasientene med å leve videre etter kreftbehandlingen. De er eksperter på sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse.
Psykologene kan forebygge at normale psykiske reaksjoner på belastningene fra sykdommen utvikler seg til noe mer alvorlig. Psykologene kan også hjelpe dem med å ta vare på familie og det sosiale livet.
– Ved å legge til rette for mestring av kreftsykdommen hos pasienter og pårørende kan vi bidra til økt livskvalitet og deltakelse i skole, arbeid og andre aktiviteter, sier Engebråten.
– Dette betyr at helsevesenet ser hele mennesket, med psykisk helse, familiesituasjon, jobb, utdanning og økonomi i tillegg til den fysiske helsa, sier spesialrådgiver Siv Tove Engebråten i Psykologforeningen. (Foto: Psykologforeningen)
Pasientene bør få tilbud om en samtale om behovene sine tre ganger:
Psykologforeningen har jobbet for at psykisk helse skulle bli en eksplisitt del av pakkeforløpet. Foreningen sa sin mening i et høringsinnspill til Helsedirektoratet i fjor, og Tone Hansen i fagutvalget for klinisk helsepsykologi var med i referansegruppa som jobbet med pakkeforløpet.
Pakkeforløpet lister opp forslag til en rekke temaer for samtalene om kreftpasientenes behov. Samtalene skal tilpasses den enkelte pasienten.
Psykologforeningen er særlig fornøyd med at disse samtaleemnene er foreslått:
Stress, kreft, angst og hjertelidelser kan tære på både kropp og sinn. I den nye utdanningen lærer du som psykolog å behandle hele mennesket.
Alvorlig syke barn kan være redde. Spesialrådgiver Siv Tove Engebråten i Psykologforeningen snakker om psykisk helse på sykehuset i podcasten til Foreningen for barnepalliasjon.
Emneord: helsepsykologi
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.