Helsepersonell på den mørke siden

Hvordan bekjempe at psykologer, leger og annet helsepersonell lar seg bruke til tortur?  Velkommen til filmkveld og paneldebatt om det absolutte forbudet mot tortur, etikk og retten til rehabilitering etter tortur. Sted: Viktoria kino (gamle Vika kino).Tid: Torsdag 6. februar kl. 16:30.

Det absolutte forbudet mot tortur har vært slått fast som et sterkt internasjonalt prinsipp i mange år, men er blitt undergravd av «krigen mot terror». Både ved Guantanamo, Abu Ghraib og andre fengsler er tortur gjentatte ganger blitt benyttet som en del av avhør.

Psykologer og leger

Også psykologer og leger har deltatt i slike avhør og er dermed medansvarlige for alvorlige brudd både på internasjonale menneskerettigheter og egen fagetikk.

Under filmfestivalen Human Rights and Wrongs vises filmen Doctors of the dark side, som dokumenterer grove etikkbrudd begått av helsepersonell. Filmen følges opp med debatt om helsepersonells ansvar, og hvordan helsepersonell kan møte overlevende etter tortur.

Innleder og debattleder er Nora Sveaas, medlem av FNs torturkomite siden 2005 og leder i Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg.

Paneldeltakere:

  • John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norway
  • Tor Levin Hofgaard, psykologspesialist og president i Norsk Psykologforening
  • Hector Aristizábal, skuespiller og psykolog,
  • Birgit Lie, samfunnsmedisiner og spesialrådgiver ved Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress (RVTS Sør)
  • Sverre Varvin, psykiater og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)

Gå til kommentaren  Psychology's Newest Joke: Not Very Funny i Psychology Today

Raffinerte metoder

15 – 20 prosent av flyktningene som kommer til Norge, har vært utsatt for fysisk eller psykisk tortur. Torturistene bruker ofte raffinerte metoder som nesten ikke etterlater synlige ytre skader.

For en asylsøker har det også stor betydning for utfallet av søknaden at torturopplevelser kommer fram og at de blir trodd. En grundig medisinsk undersøkelse der alle relevante funn blir dokumentert, kan være til stor hjelp. Dette krever at psykologen/legen har grunnleggende kunnskap om vanlige torturmetoder og muligheter for behandling/rehabilitering. 

Emneord: kommunikasjon

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.