Per Halvorsen
20. november 2018 (endret 21. november 2018)
Joy Buikema Fjærtoft
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
Organisasjonspsykolog Joy Buikema Fjærtoft har satt arbeidsmiljø og kultur på dagsordenen ved OUS. Utgangspunktet er blant annet kunnskap om at ansattes helse og velvære og kvaliteten på det de leverer, har direkte sammenheng med virksomhetens kommunikasjonskultur.
– Hvordan vi kommuniserer på arbeidsplassen, har til syvende og sist konsekvenser for pasientsikkerheten, sier hun.
En FAFO-rapport hadde slått fast at ytringskulturen ved OUS ikke holdt mål. Det kom blant annet til uttrykk ved at ansatte unnlot å varsle om kritikkverdige forhold av frykt for represalier.
Gjennom blant annet «kulturkonsulentprogrammet» som Joy Buikema Fjærtoft har stått i bresjen for, har kulturen sakte, men sikkert endret seg.
Kulturkonsulentene er OUS-ansatte som har hatt rollen som endringsagenter. Joy har lært dem opp og sørget for at de har hatt en verktøykasse til disposisjon. Kulturkonsulentene har tilegnet seg konkrete metoder til bruk på arbeidsmiljøseminarer, fagdager og personalmøter. Samarbeids- og kommunikasjonskultur, verdier og normer, er nøkkelstørrelser.
– Stikkord er godt tverrfaglig samarbeid med likeverdighet mellom kolleger, nulltoleranse for trakassering, latterliggjøring og nedlatenhet, raushet med anerkjennelse.
– Kort sagt et arbeidsmiljø preget av åpenhet og respekt, sier Joy Buikema Fjærtoft.
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
Hva i all verden kan vi vente oss av den nye fagsjefen i Norsk psykologforening? Og hva tar han med seg han som går, utover skjorteskiftene sine?
Kritikk mot manglende oppfølging av avtalespesialister får sentral plass i maiutgaven av Psykologtidsskriftet.
- Psykologer har mye lederkompetanse i bagasjen. Så lenge de unngår å bli terapeuter i lederrollen, går det bra.
God ledelse og styring i helseforetakene er viktig for å gi best mulig tilbud til pasientene. Denne holdningen er basis for Psykologforeningens påvirkningsarbeid overfor helsemyndighetene.
Emneord: organisasjonspsykologi
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.