Får mye ut av psykologene

Heidi Tessand og Janncike Berg Leknes

Heidi Tessand og Janncike Berg Leknes

Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.

Det opplyste seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Jannicke Berg Leknes, da hun innledet under Psykologforeningens «Innføringskurs for psykologer i kommunen» – det første i sitt slag –7.-8. mai.

Berg Leknes fortalte at 88 prosent av kommunene oppgir at det statlige rekrutteringstilskuddet, som skal bidra til å at psykologkompetanse blir tilgjengelig over hele landet ved innføring av lovkrav fra 2020i stor grad/svært stor grad hjelper dem å nå målet om: «Å styrke kvalitet og kompetanse i det helhetlige og tverrfaglige kommunale arbeidet innen psykisk helse, rus og vold- og traumefeltet».

Mindre kommuner sliter

Tallene baserer seg på rapportering fra tilskuddskommunene.

"

Det går rett vei med rekrutteringen

"

Berg Leknes fortalte at antall psykologer på rekrutteringstilskudd har bikket 503, noe som nærmer seg en firedobling siden 2013. Hun sa at godt over halvpartene av norske kommuner nå har rekruttert psykolog, de aller fleste (75 prosent) i kommuner med 10 000 eller flere innbyggere.

– Det går rette veien, sa hun, men medga at mindre kommuner sliter.

Det samme inntrykket har Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), som i noen tilfeller veileder kommuner som sliter med å rekruttere. NAPHA-rådgiver Kjetil Orrem kunne fortelle om mindre kommuner som sleit med å få napp selv etter gjentatte utlysninger.

Mangfold av arbeidsoppgaver

Statistikken fra rekrutteringskommunene viser at psykologene brukes til et mangfold av arbeidsoppgaver

  • 22 prosent jobber system- og samfunnsrettet
  • 39 prosent jobber helsefremmende og forebyggende
  • 42 prosent jobber med lavterskel behandlingstilbud

Berg Leknes minnet om at «psykolog» er en nye profesjon for kommunene å ta i bruk.

"

....husk at dere har mer å by på enn å lukke dere inn på terapirommet

"

– Dere har en viktig jobb å gjøre når det gjelder å avstemme forventningene. Men husk at dere har mer å by på enn å lukke dere inn på terapirommet, selv om det også kan være viktig, sa hun.

Psykologforeningens visepresident for fag- og profesjonspolitikk, Heidi Tessand, sa at å begynne som kommunepsykolog, kunne være som å navigere i et landskap hvor man verken har terreng eller kart for hånden.

– Hovedregelen er at man ikke får en stillingsbeskrivelse. I kommunene skal man jobbe på alle nivåer; med utredning, planlegging, behandling. Hvordan skaffe seg en oversikt over det kommunale landskapet? Det er det vi håper dette kurset skal bidra til, sa Tessand.

Emneord: førstelinjen

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.