Enklere for barn å melde fra om overgrep

Barn roper i megafon

Lovendringer som gjelder fra 1. januar skal blant annet hjelpe barn å fortelle om vold og overgrep uten frykt for straff fra foreldrene.

Fra 1. januar styrkes barns rettigheter både i pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonelloven. Det er blant annet innført et unntak fra helsepersonells plikt til å informere foreldrene eller andre som har foreldreansvaret, når tungtveiende hensyn til barnet taler mot å informere dem. Unntaket vil kunne gjøre det enklere for barn som vegrer seg å fortelle om vold og overgrep fordi de er redde for å bli straffet av foreldrene. Unntaket gjelder uavhengig av barnets alder, også når barnet er under 12 år.

Tydeliggjort blir også barns rett til å bli hørt når andre samtykker til helsehjelp på deres vegne. Barn skal heretter bli hørt fra de er i stand til å danne seg egne meninger om helsehjelpen. Dette skal gjelde senest fra barn fyller sju år. Når barn har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva de mener.

I dag har helsepersonell plikt til å ivareta mindreårige barn til foreldre med alvorlige helseproblemer. Nå utvides denne plikten slik at helsepersonell også skal ivareta mindreårige søsken til pasienter med alvorlige helseproblemer. De får også plikt til å ivareta mindreårige barn som etterlatte etter foreldre og søsken. 

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.