09. mars 2023
Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat, er fornøyd med veksten.
Hovedorganisasjonen går forbi LO, og forhandler nå for i overkant av 42 000 ansatte i staten.
Akademikerne forhandler totalt for 42 539 medlemmer. LO er nest størst med 39 594 medlemmer. Unio har 34 591 medlemmer i staten, og YS 21 100.
– Jeg er stolt og veldig glad for at Akademikerne vokser som vi gjør. Det blir stadig flere høyt utdannede i staten, og vi jobber hardt for at de skal velge oss. Vi kommer til å bruke vår posisjon til å jobbe frem enda bedre vilkår for våre medlemmer, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.
Medlemstallene er rapportert inn av organisasjonene til SSB, som har koblet tallene opp mot registrerte ansatte i staten. I år er første året alle organisasjonene rapporterer på denne måten.
I staten forhandler Akademikerne for sine 13 medlemsforeninger, og i tillegg for de to samarbeidsforeningene NITO og Farmaceutene.
Akademikerne fikk i 2016 en egen avtale i staten, hvor lønnsdannelsen skjer gjennom til lokale kollektive forhandlinger i den enkelte virksomhet. Ved tariffoppgjøret i fjor vår gikk også Unio over på denne avtalen. Sammen utgjør Akademikernes og Unios medlemmer over 77 000 ansatte, som betyr at dette er den klart største avtalen i staten.
– Lokale forhandlinger gir de ulike virksomhetene mulighet til å bruke lønn aktivt for å beholde og rekruttere ansatte. Virksomhetene i staten er forskjellige og har ulike utfordringer – derfor er det viktig at lønnsforhandlingene skjer lokalt. Dette systemet skiller oss fra LO og YS, og treffer høyt utdannede, sier Tønnessen Nordli.
Mer enn to millioner nordmenn er fagorganisert, og sterkest er veksten blant de høyt utdannede.
– Vi er fornøyde med starten på årets lønnsoppgjør, og at vi i år kom til enighet uten mekling i de sentrale oppgjørene. Nå gjenstår en viktig forhandlingsjobb for våre dyktige tillitsvalgte ute i virksomhetene, sier visepresident Hanne Indregard Lind.
En ny rapport slår fast at små kommuner sliter med å rekruttere psykologer og andre med høy utdanning.
Dagens måte å finansiere sykehus på fungerer ikke. Psykologforeningen er bekymret for at psykisk helse taper når man tvinges til å kutte kostnader ved byggingen av nye sykehus.
Okkenhaug går inn i lederduoen sammen med Tonje Leborg, og blir forhandlingsleder for medlemmene i Oslo kommune.
– Stadig flere tar høyere utdanning, og Akademikerne spiller en viktig rolle for å skape et trygt og fleksibelt arbeidsliv – og utdanning av høy kvalitet, sier den tidligere Tekna-presidenten.
Emneord: Akademikerne , Akademikerne stat , fagforeningsnytt , forhandlinger , vekst
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.