23. juli 2011 (endret 28. juli 2011)
- Landet er rammet av en tragedie som ryster oss alle. Også jeg føler på uvirkelighetsfølelsen i dag, men samtidig er det nå vi skal vise det beste i oss. Det er tid for å stå sammen, sier Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard. Han oppfordrer alle medlemmer om å stille sin kompetanse til rådighet der det kan være behov.
- Ta kontakt med kommunen der du bor eller er på ferie. Mange kommuner er nærmest tomme for folk i beredskap nå i sommerferien. Og mange av dem får snart hjem traumatiserte familier og ungdommer. De trenger trolig råd og veiledning. Still deg også til disposisjon for lokal presse som kan ha behov for svar på viktige spørsmål for befolkningen, oppfordrer Levin Hofgaard.
Helsedirektoratet nedsatte søndag 24. juli en bredt sammensatt gruppe av fagfolk og frivillige innen det psykososiale feltet. Gruppen skal gi råd til kommunene om hvilken hjelp traumatiserte og sorgtunge innbyggere vil trenge. Fra Psykologforeningen deltar psykolog Jogeir Sognnæs, leder av PP-tjenesten i Fjeld kommune.
Direktoratet er ute men en fersk veileder om psykososiale tiltak ved kriser, ulykker og katastrofer.
På Helsenorge.no finner du informasjon om reaksjoner på katastrofer.
Hos Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress finner du artikkelen Hva kan være vanlige akutte reaksjoner på ekstreme situasjoner.
Hos Senter for krisepsykologi kan du lese artikkelen Hvordan reagerer barna , som gir konkrete råd om hva foreldre kan si og gjøre for sine barn i forbindelse med tragedien i Oslo og på Utøya.
Til psykologer som skal gi helsehjelp utenom sitt ordinære arbeidsforhold: For å gi denne type ekstraordinær/øyeblikkelig hjelp utenfor arbeidsforholdet, bør man helst ha fagansvarsforsikringen i orden. Er du medlem, men ikke har fagansvarsforsikring kan du bestille dette ved å sende en e-post til medlemsservice@psykologforeningen.no .
Skal man drive ordinær helsehjelp utenfor sitt ordinære arbeidsforhold og ikke har opprettet en privatpraksis bør man henvende seg til forhandlingsavdelingen for veiledning om hva man trenger å gjøre, send da en e-post til forhandlingsavdelingen@psykologforeningen.no .
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
«Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at mennesker med psykiske lidelser i sin alminnelighet er farligere enn andre.»
Lovendringer som gjelder fra 1. januar skal blant annet hjelpe barn å fortelle om vold og overgrep uten frykt for straff fra foreldrene.
En soleklar medaljevinner. Og fredag 10. november skjedde det: Per Isdal ble tildelt St. Olavs orden for sin kamp mot vold i nære relasjoner.
Emneord: vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.