Savner norsk innsats for internasjonal psykisk helse

Erna Solberg. Foto:Høyre

Erna Solberg. Foto:Høyre

Regjeringen høster kritikk for manglende innsats for å gjøre psykisk helse til et av FNs mål for bærekraftig utvikling. Både Rådet for psykisk helse og Norsk Psykologforening appellerer nå til statsminister Erna Solberg om å intensivere innsatsen før FNs hovedforsamling skal behandle spørsmålet i september

I FN forberedes nå et omfattende dokument om FNs mål for bærekraftig utvikling etter 2015. Dokumentet skal etter planen behandles i FNs hovedforsamling i september.

Under ett av målene (Proposed goal 3 – «Attain healthy lives for all») er det foreslått som målsetting å redusere uhelse og dødelighet som følge av ikke-smittsomme sykdommer. Det skal blant annet skje gjennom promotering av hva som skal til for å oppnå god mental helse og velvære («promote mental health and wellbeing»). Behovet for økt innsats for å bekjempe og behandle rusmisbuk, er nevnt spesielt.

Last ned brevet til statsminister Erna Solberg.

Må gis prioritet

President Tor Levin Hofgaard i Norsk Psykologforening sier det har vært jobbet hardt internasjonalt for å inkludere formuleringen «promote mental health and wellbeing» i dokumentet, slik at psykisk helse gis eksplisitt prioritet.

− Det har vakt internasjonal oppsikt at den norske delegasjonen har avvist å gi aktiv støtte til forslaget om å inkludere punktet. Den er spesielt underlig sett i lys av regjeringen Solbergs nasjonale engasjement for å sette psykisk helse på dagsordenen, påpeker Hofgaard.

Dystert bakteppe

Han viser til det dramatiske bakteppet:

  • 20 prosent verdens barn og voksne har en eller annen form for psykisk problem (mental disorder or problem).
  • 23 prosent av tapte leveår pga uførehet skyldes psykiske lidelser og rusmisbruk
  • 150 millioner mennesker på verdensbasis lider av depresjon

Kilde: Verdens helseorganisasjon.

− Psykiske lidelser er et av verdens største helseproblemer og forutsetter omforent internasjonal innsats der Norge bør ha en sterk stemme med i laget, sier psykologpresidenten.

Ikke for sent

Han mener det ennå ikke er for sent med et norsk bidrag for å dra formuleringen i land.

− Jeg vil derfor be regjeringen om å gå inn i dette arbeidet nå i sluttfasen, og sørge for at ansvarlige delegasjoner legger trykk i engasjementet, sier han.

Emneord: EFPA

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.