Valg 2013:

På tokt til Arendal med psykisk helse

Tor Levin Hofgaard og Ole Tunold under Arendalsuka.

Tor Levin Hofgaard og Ole Tunold under Arendalsuka.

”Psykisk helse? Spør meg!” Psykolog-
foreningens oppfordring midt i meningsmylderet under Arendalsuka, lyser hvitt fra mørkeblå t-skjorter på Akademikernes stand på ”Rudebilstasjonen”.

Vi brøyter oss vei mot Pollen. Mellom partitopper, NRK-kommentatorer og de litt morgentrøtte bodene til mangfoldet av norske interesseorganisasjoner. Et høytaleranlegg finjusters før en møteleder kremter i gang en appell. Snart skal Torbjørn Røe Isaksen (H) diskutere verdispørsmål med Inga Marte Thorkildsen (SV). Men ikke før Bondelaget er ferdig med sin debatt om matproduksjon og Den norske kirke har gått enda en runde med vaffeljernet under partyteltduken.

Likevel er det først i kveld det skjer. Da beveger den andre utgaven av Norges nye møteplass for alt som kan krype og gå av meningsbærere mot toppunktet: Det skjer klokken 21:30 når partilederne stiller i samlet tropp på NRKs første direktesendte folkemøte  i det kombinerte kultur- og rådhuset. Oppmøte: To timer før start for å være sikret en av de drøye 700 sitteplassene. Helse er ett av flere temaer.

Les mer om Arendalsuka.

Møteplass

− Alle er her, og da er det naturlig at også vi er her, sier Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard.

Siden torsdag 8. august har Psykologforeningen gått i turnus på Akademikernes stand der også Juristforbundet, Tekna og de andre medlemmene av paraplyorganisasjonen holder hus.

Å gjøre psykisk helse til valgkamptema er det utvetydige målet for Psykologforeningen foran årets stortingsvalg. Påvirkningen har skjedd både gjennom lokale og sentrale leserinnlegg og kronikk , blogger og vurdering av partiprogrammene . Og akkurat her og nå ansikt til ansikt med folk flest under Arendalsuka som fyller to vitale år under strålende sommersol.

Gå til Tidsskrift for Norsk Psykologforenings Valgspesial 2013: Særtrykk om psykisk helse og politikk.

Uforpliktende programmer

Det vil være en drøy overdrivelse å si at det har tatt helt av. I et blogginnlegg i Dagens medisin  12. august problematiserer Hofgaard hvor vage flere av partiprogrammene erog hvor lite de tydeliggjør forskjellene mellom partiene. ”Hvordan lager man spennende politiske debatter om programmer som svulmer av uforpliktende fraser som: ”Det må satses mer på…”, ”Det må stimuleres til…”, ”Vi må styrke…”? spør han i bloggteksten og har fått bekreftet dilemmaet når han har etterlyst en tematisering av psykisk helse blant toneangivende journalister som er minst like mange i tallet som politikerne i sørlandsbyen.

− Men det er mitt bestemte inntrykk at vi syns, sier psykologpresidenten.

− Jeg har til gode å høre noen som ikke er enige i vårt hovedbudskap om at det må etableres forutsigbare og økonomisk robuste psykisk helsetjenester i kommunene. Folk er nysgjerrige på budskapet. Og gir vi oss til kjenne med et ”hei” står spørsmålene gjerne i kø, sier Hofgaard.

Han mener det geniale med Arendalsuka er den korte avstanden til enkeltpersoner med stor innflytelse på norsk samfunnsliv.

Kort vei til makta

− Her kan du snakke både med partitopper og journalister uten at det må avtales møte på forhånd.

Arendalsuka er en møteplass mellom ledere i politikk og næringsliv, media og befolkningen i området rundt Arendal og er inspirert av Almedalsveckan  i Sverige.

Arrangementet markedsfører seg selv som et uavhengig initiativ startet for å bidra til politisk debatt i det offentlige rom.

Norsk Psykologforening deltar i år for første gang og vil evaluere utbyttet før planene legges for 2014.

Emneord: førstelinjen

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.