Hva kan psykologer lære av Michael Bublé?

Michael Bublé

Michael Bublé. Foto: www.michaelbuble.com

”Kjære venner, menn og koner, kjærestepar, guttepar, jentepar og dere single…” Den kanadiske smørsangeren Michael Bublé er forbilledlig lite heteronormativ når han hilser velkommen til romantisk konsert i Oslo i slutten av februar. Psykologer og annet helsepersonell har noe å lære, mener Rosa Kompetanse.

Prosjektet i regi av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, LLH, vil øke homokompetansen i helsevesenet, skolesektoren og justissektoren. Flere levekårsundersøkelser dokumenterte at LHBT-befolkningen har høyere andel uhelse enn heterofile (Seksuell orientering og levekår, Anderssen og Malterud, 2013). Mistanken om at helsearbeidere ikke er annerledes enn resten av verden, førte altså til Rosa Kompetanse – et skoleringsopplegg som skal gjøre yrkesgruppen bedre til å møte lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Snakk trygt!

Slagordet er Snakk trygt!  − og det skal gjelde både pasient og behandler. Det indikerer at helsearbeideren må snakke trygt, og pasienten må kunne kjenne seg trygg og akseptert. Får man til dette, legger man til rette for åpenhet om kjønnsidentitet og seksuell legning.

Mathias Holst

Mathias Holst

− Vi vet at dette er viktige helsevariabler. Og derfor er det naturlig at helsevesenet tar tak i dem for å kunne gi best mulig helsehjelp, sier Mathias Holst, rådgiver i LLH. Sammen med leder Anders Dalsaune Jansen reiser han landet rundt for å undervise helsepersonell. De har fire hovedråd til alle helseprofesjonene:

Gode råd

  1. Ta aldri for gitt at pasienten din er heterofil. Mange tør ikke korrigere deg, og dermed er døren låst for viktige helseopplysninger.
  2. Unngå taushet.
  3. Bruk kjønnsnøytrale begrep – si ektefelle i stedet for mann eller kone, si kjæreste i stedet for han eller hun. Bruk ord og uttrykk som åpner og inkluderer.
  4. Ha synlige plakater, brosjyrer og tidsskrifter for LHBT-personer på kontoret.
Anders Dalsaune Jansen

Anders Dalsaune Jansen

Dalsaune vil gjerne ha henvendelser fra psykologmiljøer som vil heve sin kompetanse på feltet. Han vil holde kurs for psykologer. Ikke for å lære psykologene å gjøre jobben sin, men fordi spørsmål om seksuell orientering og kjønnsidentitet erfaringsmessig stiller store krav til kunnskap og kompetanse. LHBT-personer har ofte møtt mye fordommer og uvitenhet, og er derfor ekstra sårbare.

− Behandlere som er aksepterende og bekreftende, og som har nødvendig verktøy, legger grunnlaget for en god relasjon.

Ny lov

Dalsaune Jansen understreker at mer enn 97 prosent av kursdeltakere opplever Rosa kompetanse som nyttig for sin jobbhverdag.  

Han minner om at det 1. januar i år trådte i kraft en ny lov: Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk . Loven krever at alle arbeidsplasser med mer enn 50 ansatte må arbeide målrettet og planmessig or å fremme lovens intensjon.

Rosa Kompetanse drives av LLH, og er finansiert av Helsedirektoratet.

Emneord: seksualitet

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.