21. mai 2013 (endret 03. juni 2013)
Psykolog-
foreningens president Tor Levin Hofgaard rettet hard kritikk mot Brennpunkt−programmet «Et varslet drap?» for det han mener er feilaktig tallbruk og manipulativ dramaturgi. Redaktør Odd Isungset avviste kritikken og får nå tilsvar der Hofgaard utdyper sine innvendinger.
Brennpunkt feilinformerer, hevdet Hofgaard i sin bloggspalte i Dagens Medisin 13. mai . Bakgrunnen var utsendelsen Et varslet drap? Som gikk på lufta 7. mai. Programmet gikk langt i å skape inntrykk av at drap begått av personer med psykisk lidelse er forutsigbare og dermed kan forhindres. Som støtte for synspunktet brukes blant annet rapporten NOU 2010: 3 Drap i Norge i perioden 2004 – 2009 , som trekker stikk motsatt konklusjon.
I et intervju med Kampanje.com avviser Brennpunkt-redaktør Odd Isungset kritikken.
«Jeg er overrasket over at en mann i hans posisjon (Hofgaard, red. anm.) er så unyansert og ikke ser verdien av at vi tar opp dette temaet», uttaler han til nettstedet.
Gå til Odd Isungsets innlegg i Dagens Medisin: Feilslått kritikk om de alvorligste syke.
Kampanje intervjuer også Ann-Kristin Olsen, leder for utvalget bak NOU 2010:3. Utvalgslederen presiserer at de i arbeidet med NOU-en, ikke fant grunnlag for å forutsi hvem som kommer til å begå drap.
- Man har visse instrumenter som kan brukes for å forutse risiko for vold, men at man kan identifisere de som kommer til å begå drap, fant vi ikke grunnlag for å si.
- Det finnes ikke noen universal løsning som kan hindre drap. Det blir veldig tabloid og en grov forenkling, uttaler Olsen til Kampanje.com.
I blogginnlegget Ja, det handler om tillit publisert 21. mai utdyper Hofgaard sin kritikk:
«…det er et faktum at vi betegner svært få som farlige, selv blant dem med de alvorligste lidelsene. I tillegg finnes det ikke noe som heter et varslet drap. Vi har aldri hatt, og kommer aldri til å få metoder eller teknikker som kan predikere hvem som dreper. Vi kan utelukkende si noe om risiko og økt fare. Det gjelder alle, uansett om de har en psykisk lidelse eller ikke.»
Les også kommentaren Brennpunkt i brennpunkt av På Grøndahl.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.
Emneord: kommunikasjon
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.