Aktuelt

Det er svært liten risiko for å bli utsatt for drap av person med psykisk lidelse alene. Slik lød hovedkonklusjonen da helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen 3. mai fikk overrakt utredningen om drap begått av personer med kjent psykisk lidelse. Rusmisbruk er kjennetegn nummer én blant drapspersonene som har vært gransket.

Hallgrim Kløve. Foto: Norsk nevropsykologisk forening.

Hallgrim Kløve

Professor Hallgrim Kløve, tidligere dekan ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen, døde natt til 25. januar etter lang tids sykdom. Hallgrim Kløve gjorde i flere tiår en betydelig innsats for og i Norsk Psykologforening. For dette arbeidet ble han utnevnt til æresmedlem i 1995. Han spilte en betydelig rolle ikke minst for utviklingen av psykologprofesjonens fagetikk og fagfeltet klinisk nevropsykologi.

Psykologforeningen øker innsatsen for å kvalitetssikre arbeidspsykologiske tester. – Arbeidspsykologiske tester har fått økt betydning. Desto viktigere er det at fagmiljøet, testbrukere og leverandører engasjerer seg for å sikre at testene måler det de skal. Det sier Andreas Høstmælingen, nyslått sekretær i Psykologforeningens testpolitiske utvalg og medlem av styret i Sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) .

Når nettsamfunnet Facebook brukes til å viderebringe psykologiske tester og tolkninger av svarene, er taperne først og fremst mennesker med psykiske lidelser. Det skriver Andreas Høstmælingen i denne kommentaren. Høstmælingen er rådgiver i Norsk Psykologforening og sekretær for foreningens testpolitiske utvalg.

Mandag 12. oktober publiserte forskning.no artikkelen Vil banke vekk problemer. Artikkelen beskriver to navngitte psykologers bruk av såkalt "tankefeltterapi". Norsk Psykologforening ønsker å informere om sitt arbeid for at psykologer skal forankre sine metoder i prinsipper for evidensbasert praksis. Les redegjørelsen fra Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard:

- Vi vil ha de beste, og vi vil ha dem i første rekke, sier Ellen Skjerven, leder for Psykisk helsetjeneste for barn og unge (PSBU) i Bærum kommune. På tiårsdagen for etablering av tilbudet, ber vi henne forklare suksessen. Skal det gjøres med ett ord, velger hun ´kompetanse´.

Begrenset tilgang til andre behandlingsalternativer enn medisiner er en av flaskehalsene i det psykiske helsetjenestetilbudet. Det fremgår av Nasjonalt folkehelseinstitutts rapport Psykiske lidelser i Norge: Et folkehelseperspektiv som ble offentliggjort 6. oktober.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten er i gang med å etablere et sterkere fagmiljø for psykologiske tester. Prosjektleder Simon Nygaard Øverland ved Kunnskapssenteret sier det er på høy tid med en opprydding i konglomeratet av tester som ikke er kvalitetssikret.

Moderat depresjon skal først fremst møtes med rådgivning, hjelp til selvhjelp og psykologisk behandling. Antidepressiv medisin skal ikke være førstevalget. Det fremgår av nye retningslinjer fra Helsedirektoratet.

Odelstinget vedtok 15. juni å moderere lovforslaget som ville ha gjort det til en plikt å forklare seg for Olsen-utvalget . Utvalget gransker drap begått av personer med kjent psykisk lidelse.

Leseren står fritt til å kommentere artikler og bloggtekster som publiseres på psykologforeningen.no. Alle kommentarer overvåkes av moderator. Moderator forbeholder seg retten til å fjerne kommentarer:

 Hvordan nærme seg kulturregulerte og tabubelagte områder uten å krenke pasienten? Slik lyder det sentrale spørsmålet i rapporten ”Likeverdig helsetjeneste. Om helsetjenester til ikke-vestlige innvandrere”.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.